Titel: “Ikaros”, 2000
Kunstner: Jesper Neergaard (f. 1939)
Materiale: Carrara marmor
Mål: 250 x 210 x 70 cm
Erhvervet: Købt på auktion
Placering: Nørregade/Fogtmanns Plads, 6800 Varde
Opstillingsår: 2018
Skænket af: Poul Erik Bech Fonden
Titlen ”Ikaros” eller “Ikaros’ Flugt”, som den også er blevet kaldt, er inspireret af sagnfiguren Ikaros fra den græske mytologi.
Ifølge sagnet havde Ikaros’ far Daidalos, bygget en labyrint fra Knossos på Kreta til Minotaurus for Kong Minos. For at undgå, at Daidalos afslørede labyrintens hemmelighed, holdt Kong Minos Daidalos og Ikaros fanget på Kreta. Der var ikke mulighed for at flygte fra øen, for Kong Minos fik undersøgt hver en båd, der sejlede derfra. Derfor fandt Daidalos på at flyve fra øen. Han bandt fjer sammen med bivoks og tråd til et sæt vinger til dem begge, så de kunne flygte. Daidalos havde advaret sin søn Ikaros mod hverken at flyve højt, for så vil han blive skadet af solen, eller for lavt, for så ville han ramme havet.
Men i overmod kom Ikaros alligevel til at flyve så tæt på solen, at varmen smeltede vokset mellem fjerene, så han styrtede i havet og døde. Det hav som i dag kaldes Det Ikariske Hav, og som har navn efter ham.
Ikaros er således et symbol på overmod eller det at stræbe efter himlen og stjernerne. Det at flyve som en fugl eller en engel op mod himlen, solen eller det guddommelige, er hovmod og frygtløshed, som straffes med døden.
Med andre ord handler sagnet om Ikaros om at kaste sig ud i tingene og tage chancer – også selvom der er en risiko for at vingerne ikke kan bære og man falder ned.
Skulpturen har tidligere har været placeret foran virksomheden NYHEGN i Humlebæk.
Foto: Kunst i Varde
Jesper Neergaard (f. 1939)