Titel: “Hedebondens Kone”, 1961
Kunstner: Bent Hagedorn-Olsen (1931-1982)
Materiale: Granit
Erhvervet: Købt gennem kunstneren
Placering: Ved Museum Frello, Kirkepladsen 1, 6800 Varde
Opstillingsår: 1961
Skænket af: Hotelejer og murermester Niels Christian Pedersen (1880-1962)
Foran gavlen ved Museum Frello står ”Hedebondens kone”, som i folkemunde kaldes ”Ane med Koen” efter Johannes V. Jensens novelle om en kone, der trækker sin eneste ko til markedet, kun for at den skal få lidt selskab.
Skulpturen blev bestilt af den lokale hotelejer og murermester Niels Christian Pedersen, til opstilling i hans ejendomskompleks i Kræmmerpassagen. Ved indvielsen i 1961 blev skulpturen overdraget til Varde Kommune.
Skulpturen er udført af Bent Hagedorn-Olsen og viser en naturalistisk skildring af en knælende kvinde, der kigger ned i jorden. For bestilleren skulle det være et minde om en mor til en vogterdreng på heden.
Den skal huske os på, at store ting blev skabt af ganske jævne mennesker og at store øde hedestrækninger blev omdannet til frugtbart land med plads til mange hjem. Den skal minde om pionererne, hedebønderne og deres seje og tålmodige arbejde med den stride jord. Ligesom den symboliserer samhørigheden mellem oplandet og byens erhvervsliv.
Giveren Niels Christian Pedersen blev født på Varde-egnen i 1880. Han startede selv som vogterdreng allerede som 7-årig. Senere blev han murermester og entreprenør, og ejer af Hotel Varde, men han glemte aldrig sine fattige rødder og skænkede derfor skulpturen som en hyldest til de stolte arbejdsomme kvinder fra sin hjemegn.
Både kunstneren, materialet og digtet på mindepladen er hans valg. Niels Christian Pedersen døde året efter skulpturen blev opstillet.
Teksten på muren er forfattet af viceskoleinspektør H. Malling og lyder:
Hedebondens kone:
Hun var nøjsom og sled fra gry til kvæld
I hjemmet, i stald og i have.
Arbejdsglæden var som et kildevæld,
Stille tilfredshed en nådegave.
Hendes dag var travl og lang,
Med omsorg for børn, for kalv og ko.
Oftest sad hun ved rokken og sang,
Når andre var gået til ro.
For kvindesind og-virke at ære,
Sattes da her dette minde.
Måtte efterslægten blot lære
af hedebondens kvinde!
Kilder: HistoriskAtlas.dk; Arkiv.dk
Foto:
Anker Hoffmann