Jørgen Hansen
Billedhugger og kunstmaler Jørgen Hansen (1862-1937) boede i Esbjerg.
Hans interesse for kunsten blev vakt, da han som 20-årig kom i lære hos de kongelige hofmalere Nielsen, Hansen & Schrøder i Fåborg. Derefter gik han på Kunstakademiet i København, og senere De Frie Studieskoler, hvor P.S. Krøyer, som var hans underviser, fik stor betydning for hans kunst, der blev præget af en franskinspirerede stil og brug af lys, skygge og kraftige farver.
Jørgen Hansen foretog to lange rejser i sit liv. Den første i 1887 sammen med sin bror Niels, gik til Berlin, Wien, Italien, Donaulandene, Athen, Konstantinopel, Syrien, Palæstina og Egypten. Den anden alene, hvor han opholdt sig i Argentina og Paraguay i Sydamerika i to år. Jørgen Hansen bearbejdede sine indtryk i skitser til noveller og fortællinger, som skulle fortælle om nybyggerne og indianernes liv.
Da han kom tilbage til Danmark i 1891 tog han sammen med sin bror til Kolding, hvor de slog sig ned som dekorationskunstnere. Samme år flyttede de til Esbjerg, hvor de startede deres egen malervirksomhed.
Jørgen Hansen fik også en stor betydning for undervisningen på Teknisk Skole i Esbjerg, hvor han var både lærer og forstander i en periode.
Jørgen Hansen har udstillet på bl.a. Charlottenborg, og har udført altertavlen i Næsbjerg Kirke, samt haft adskillige udsmykningsopgaver bl.a. til Esbjerg Kunstmuseum, Fredensborg Slot, Ribe Rådhus og prædikestol og orgel i Ribe Domkirke.
Kilder: Kulturarv.dk: Weilbachs Kunstnerleksikon; Svend Rindholt: ”Jørgen Hansen – den lille maler” og P. Dragsbo i Mark og Montre, 1990, s. 18 ff.
Foto: